Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σχετικά με τις νέες άδειες...


Στις 15/03/13, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 613, απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία προχωρά στη χορήγηση νέων αδειών αλιείας σε επαγγελματικά σκάφη, με άδεια βιντζότρατας, τα οποία έχουν διαλυθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1 του ΕΠΑΛ 2007-2013, καθώς επίσης και σε παιδιά ή εγγόνια ιδιοκτητών αλιευτικού σκάφους με άδεια βιντζότρατας με την προϋπόθεση της δέσμευσης να αφαιρεθεί από το σκάφος η άδεια του εργαλείου της βιντζότρατας.
Όμως στις προϋποθέσεις στερείται το δικαίωμα σε νέους, κάτω των 25 ετών, αλιείς να αποκτήσουν νέες άδειες διότι μπαίνουν όροι απαγορευτικοί όπως να είναι ηλικίας από 25 ετών έως 80 διότι θέτει ελάχιστη απασχόληση τα 10 έτη.
Δεδομένο, ότι η ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας χορηγείται από το 18ο έτος ηλικίας και μετά αποκλείονται απόλυτα οι νέοι αλιείς που για πρώτη φορά θέλουν να εμπλακούν με τον κλάδο.
Όλα αυτά οφείλονται στην  κακή ποιότητα των υπηρεσιών Αλιείας της Γ/Δ Αλιείας, του Υπουργείου και των συμβούλων που δεν θέλουν να χαραχτεί εθνική αλιευτική στρατηγική γιατί θέλουν τους ψαράδες αιχμάλωτους από τα πλοκάμια της εξουσίας προκειμένω να τους χρησιμοποιήσουν την ώρα των εκλογών.
Η προχειρότητα αυτή όμως σε συνδυασμό με την απαράδεκτη πολιτική που ασκείται στην αλιεία είναι καταστροφική για τον κλάδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατραπούν όλα αυτά είναι αφενός μεν μαζικοποίηση των οργανώσεων των ψαράδων, αφετέρου δε η συμμετοχή όλων σε κάθε κινητοποίηση που προκύπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!