Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η πολιτική της αθλιότητας...

Χρόνια τώρα οι παράκτιοι ψαράδες και οι οργανώσεις τους, από την πρώην Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας,τις ομοσπονδίες αλιευτικών συλλόγων μέχρι και την σημερινή τους οργάνωση, την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών διεκδικούσαμε και διεκδικούμε την κατάργηση της αλιείας τόνου από τα αλιευτικά εργαλεία γρι γρι, τα οποία αλιεύουν μαζικά τον τόνο και ταυτόχρονα να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες παράκτιους αλιείς να αλιεύουν με αγκιστρωτά εργαλεία τον τόνο χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των αδειών.
Επανειλημμένα θέσαμε το ζήτημα της κλείδας, με την οποία θα προσδιορίζονταν οι ποσοστώσεις των κρατών μελών, και της κατάργησης των αντιδημοκρατικών λεγόμενων "ιστορικών δικαιωμάτων".
Ζητήσαμε οι ποσοστώσεις στα κράτη μέλη να ανακατανεμηθούν και να δοθούν με βάση τον αριθμό σκαφών και το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα της αλιείας.
Επίσης ζητήσαμε κατ' επανάληψη να ενημερωθούν οι αλιείς σχετικά με τους 1024 τόν. ερυθρού τόνου που είχαν εκχωρηθεί στη χώρα μας.
Σήμερα οι έλληνες ψαράδες έχουμε δικαίωμα να μάθουμε στη βάση ποιών επιστημονικών στοιχείων γίνονται οι απαγορεύσεις για τον τόνο στην Ε.Ε.
Η παρακολούθηση από κοντά του προβλήματος του ερυθρού τόνου μας δημιουργεί τις υποψίες ότι οι απαγορεύσεις δεν γίνονται γιατί υπάρχει πρόβλημα στο απόθεμα του τόνου, αφού οι θάλασσες βρίθουν από κοπάδια ερυθρού τόνου τα οποία καταστρέφουν καθημερινά τα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων, αλλά γιατί πρέπει να διοχετευτούν στην αγορά και μάλιστα σε υψηλές τιμές τα κατεψυγμένα αποθέματα ερυθρού τόνου που διατηρούν πολυεθνικές εταιρίες.
Επιτέλους πια, πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει και να χαραχτεί με βάση διαθέσιμα σε όλους επιστημονικά δεδομένα.

  Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!