Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ακόμη ένα βήμα προς την κατάρρευση του κλάδου...


Με την υπ’ αριθ. 9112.7/7/2012 απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η κυβέρνηση της φτώχειας και της υποτέλειας προχώρησε ακόμη σε ένα βήμα φέρνοντας τους ψαράδες πιο κοντά στην οικονομική κατάρρευση.
Με την ως άνω Υ/Α εφαρμόζεται το άρθρο 9 του ΕΚ 1224/2009 και του εφαρμοστικού του, τον 402/2011, με τους οποίους επιβάλλεται σκάφη άνω των 12μ και κάτω των 15μ να τοποθετήσουν Δορυφορικό Σύστημα Καταγραφής Στίγματος αλιευτικών σκαφών.
Δεδομένο ότι τα παράκτια σκάφη δεν έχουν συρόμενα εργαλεία και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποίησαν οι υπουργοί την διάταξη στο άρθρο 9 που δίνει την δυνατότητα στο κράτος μέλος να εξαιρεί τα σκάφη άνω των 12μ και κάτω των 15μ, σε πρώτη φάση, από την τοποθέτηση του ΔΣΚΣ.
Καλούμε τους ψαράδες όλης της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για το μεγάλο αγωνιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, για το οποίο η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Στον αγώνα αυτό όλοι μαζί.
Παράκτια – Μηχανότρατες – Γρι γρι

Για την ενημέρωση των αλιέων


Η οργάνωση μας έχει αποφασίσει λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την καταμέτρηση των πραγματικών ιπποδυνάμεων των αλιευτικών σκαφών, να διοργανώσει πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα με μαζικό συλλαλητήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα με βασικό σύνθημα την κατάργηση της σχέσης 1 προς 1 για τις ιπποδυνάμεις των σκαφών και την κατάργηση της 4225.1/03/05 εγκυκλίου του ΥΕΝ με δεδομένο ότι το σύνολο του αλιευτικού στόλου της χώρας όπως και το σύνολο των χωρών μελών της Ε.Ε δεν είναι εναρμονισμένο με τον ΕΚ 2371/2002, πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο κομμάτι της ΚΑλΠ το οποίο κρατάει δέσμιους τους ψαράδες από τους αετονύχηδες των τοπικών κλιμακίων επιθεωρήσεων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη σχέση 1:1 θησαυρίζουν από τους ψαράδες αλλά και ταυτόχρονα τους ταλαιπωρούν.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αν προτίθεστε σαν οργάνωση να συμμετάσχετε προκειμένω από κοινού, παράκτια και μέση αλιεία, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα.
Από παράγοντες των υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας έντεχνα αφήνεται να κυκλοφορεί στους κύκλους του αλιευτικού κλάδου ότι οι έλεγχοι θα είναι τυπικοί και όχι ουσιαστικοί. Δεν θα πρέπει να εξαπατηθούμε από αυτή τη λογική γιατί ανά πάσα στιγμή το τυπικό μετατρέπεται σε ουσιαστικό στραγγαλίζοντας την αλιεία της χώρας.
Ξεκινάμε κύκλο ενημέρωσης και των αλιευτικών οργανώσεων των χωρών της Ε.Ε προκειμένω να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα ώστε να αναγκαστεί η Επιτροπή μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο έχει οδηγήσει η ίδια τους αλιευτικούς στόλους των κρατών μελών, να ανακαλέσει τον καταστροφικό κανονισμό που αφορά τη σχέση 1 προς 1.
Ελπίζουμε στην ουσιαστική συνεργασία σας μαζί μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά συνεργασίες που αφορούν συνολικά τη βιωσιμότητα του αλιευτικού κλάδου της χώρας.
Με αγωνία περιμένουμε την ανταπόκριση σας.

Σχετικά με τον έλεγχο των ιπποδυνάμεων


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στη συνάντηση που είχε η οργάνωσή μας, στις 08/01/2013, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, επιβεβαιώθηκε αυτό που χρόνια είχαμε επισημάνει.
Το Υπουργείο με παρότρυνση της Ε.Ε ξεκινάει ελέγχους για τον προσδιορισμό της πραγματικής ιπποδύναμης των επαγγελματικών σκαφών αν και γνωρίζουν αμφότεροι ότι η σχέση 1:1 ιπποδύναμης και χωρητικότητας δεν τηρείται σε καμία χώρα της Ε.Ε.
Μάλιστα τονίζουν ότι στους «παραβάτες» θα υποβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις όπως είναι η αφαίρεση της άδειας αλιείας του σκάφους κλπ.
Το πρόβλημα αυτό δεν ξεχωρίζει κανένα αλιευτικό εργαλείο, ούτε μικρά και μεγάλα σκάφη. Χτυπάει όλα τα αλιευτικά σκάφη, μικρά και μεγάλα, με στόχο να ξεκληρίσει την ελληνική αλιεία δένοντας στα λιμάνια και αφαιρώντας τις επαγγελματικές άδειες από 15000 σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας.
Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της αλιείας για το χτύπημα του συγκεκριμένου στόχου, δηλαδή την ανατροπή της σχέσης 1:1 για την ιπποδύναμη και τη χωρητικότητα, που αποτελεί το πιο βλακώδες κομμάτι της ΚΑλΠ και θέτει σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια των ψαράδων, μόνο στην νίκη μπορεί να μας οδηγήσει.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί αφενός μεν η ασφάλεια των αλιέων αφετέρου δεν η απελευθέρωση των ιδιοκτητών σκαφών από κάποιους αετονύχηδες των επιθεωρήσεων που πλουτίζουν από τον ιδρώτα, το αίμα και την αγωνία των ψαράδων.
Σας καλούμε όλους να οργανώσουμε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα από κοινού για να επιβάλλουμε την δίκαιη λύση που έχει να κάνει με την ασφάλεια της ίδιας μας της ζωής.
Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανένας ψαράς και για κανέναν λόγο.
Δεν έχουμε το περιθώριο ή το δικαίωμα να χάσουμε αυτόν τον αγώνα .

Ήττα σημαίνει αποχώρησή μας από την θάλασσα.
ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.