Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τετάρτη 02/02/14 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των ψαράδων στην πλατεία Κοτζιά και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εκεί διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα το οποίο περιελάμβανε τα παρακάτω αιτήματα:

  1. Κατάργηση του φασιστικού νόμου 4015/2011 που διέλυσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αλιέων 2ου και 3ου βαθμού και επανίδρυση των οργανώσεων μας (Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, και ομοσπονδίες)
  2. Την άρση των παράλογων και παράνομων απαγορεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στο διαχειριστικό για τη  μηχανότρατα και αφορούν τα παράκτια αλιευτικά σκάφη που δουλεύουν με δίχτυα και παραγάδια
  3. Να εξαιρεθούν οι οικογένειες των ψαράδων από την ξεχωριστή ασφάλεια στον ΟΓΑ για κάθε μέλος της οικογένειας που επιβαίνει στο αλιευτικό σκάφος
  4. Εξαίρεση των αλιευτικών σκαφών κάτω των 15 μέτρων από την εγκατάσταση του Δορυφορικού συστήματος, όπως προβλέπεται στον ΕΚ 404/2011.
  5. Κατάργηση του προσδιορισμού της αλιευτικής προσπάθειας με βάση τη σχέση 1 προς 1 ιπποδύναμης και χωρητικότητας.
  6.  Άμεση υπογραφή του ΠΔ για τον αλιευτικό τουρισμό
  7. Άμεση ανάκληση του χωροταξικού για την υδατοκαλλιέργεια
  8. Άμεση χορήγηση άδειας αλιέας ερυθρού τόνου με παράλληλη αξιοποίηση της 2010/04 οδηγίας του ICAAT.
  9. Άμεση και ουσιαστική δημιουργία μιας εθνικής αλιευτικής στρατηγικής στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου και της προστασίας των οικοσυστημάτων.
  10. Ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας για άσκηση της δραστηριότητας.
Αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος και ενώ απαιτούσαμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό δεχτήκαμε απρόκλητη επίθεση από μονάδες των ΜΑΤ.
Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα και το άγριο ξυλοκόπημα των ψαράδων με μοναδική διέξοδο την είσοδο του Υπουργείου οι ψαράδες ξήλωσαν την πόρτα του ΥΠΑΑ&Τ και ανέβηκαν στον 6ο όροφο του Υπουργείου όπου κατέλαβαν το γραφείο του Υπουργού.
Ενώ συνεχιζόταν η χρήση χημικών και το ξυλοκόπημα στην είσοδο του Υπουργείου, δυνάμεις ανέβηκαν επάνω για να απωθήσουν τους ψαράδες από το γραφείο του υπουργού.
Δύο συνάδελφοι ανέβηκαν στο παράθυρο του γραφείου και απείλησαν πως αν οι δυνάμεις καταστολής προχωρούσαν στο γραφείο τότε αυτοί θα πηδούσαν κάτω.
Αμέσως οι δυνάμεις αποχώρησαν και σταμάτησε η δραστηριότητα των ΜΑΤ στην είσοδο.
Σε μια πρόχειρη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ανακοινώθηκε από τους ψαράδες ότι θα επανέλθουν με μαζική απεργία πείνας μετά το Πάσχα.
Η κλιμάκωση αυτή έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της κατάστασης διότι η αλιεία καταστρέφεται από μια πολιτική χωρίς αρχές, χωρίς στόχο, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς στρατηγική.
Πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες τραυματίστηκαν. Όμως αυτά τα τραύματα είναι τα παράσημα του αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή.
Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.                   
Η νίκη είναι μπροστά μας και πάει αντάμα με το ψωμί των παιδιών μας.
Η απεργία πείνας είναι η καθοριστική μάχη με αυτήν την άθλια πολιτική.

Όλοι στον αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!