Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση Αλιευτικών Συλλόγων για τον χαρακτήρα και την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων





Μεσολόγγι    21/02/16


Αγαπητοί συνάδελφοι ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αγρεργάτες.
Μέσα στην οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα σε συνθήκες κρίσεις και ύφεσης, ο αλιευτικός κλάδος και αγροτικός τομέας της χώρας συνθλίβεται και οδηγείται στον αφανισμό.
Η κυβερνητική πολιτική πιστός υπηρέτης των εντολών της τρόικας και του ΔΝΤ δεν προχωράει σε αποφάσεις που να στηρίζουν την βιωσιμότητα του αλιευτικού κλάδου και του αγροτικού τομέα.
Η κυριαρχούσα πολιτική ηττοπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε στο παρελθόν αλλά και σήμερα τους παράκτιους αλιείς και τους αγρότες στην υποβάθμιση κάνοντας τους ταυτόχρονα αποδέκτες άδικων μέτρων και βαρών που οδηγούν τον κλάδο σε κατάρρευση.
H ενέργεια της κατάργησης με τον Ν.4015/2011 των κλαδικών οργανώσεων των αλιέων 2ου και 3ου βαθμού, βρισκόμενη σε πλήρη εναρμόνιση με την απολυταρχική πολιτική της τρόικας και των μέχρι σήμερα ασκούμενων πολιτικών, επέφερε σοβαρό πλήγμα στην παρεμβατικότητα των ψαράδων.
Η άρνηση στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης πολιτικών που στηρίζουν την παράκτια αλιεία και τον αγροτικό κόσμο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κακή κατάσταση των αλιέων και των αγροτών.
Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και σχεδιασμού για την αλιεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία κυριαρχεί στις πολιτικές του ΥΠΑΑ&Τ.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο οι ψαράδες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα του κοινού ενωτικού και ασυμβίβαστου αγώνα και γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν στον παναγροτικό αγώνα που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η αιχμή του δόρατος αυτού του αγώνα είναι ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι αυτά τα άδικα μέτρα εκπορεύονται από πολιτικές που επιβάλλει στη χώρα το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των ντόπιων κυβερνητικών υπαλλήλων του που είναι όλοι αυτοί που στηρίζουν τα μνημόνια και την εικονική υπερχρέωση της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αγρεργάτες δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια, που υπερχρέωσαν εικονικά την χώρα και μας κατέστρεψαν σαν έθνος και σαν κράτος να μας σώσουν.
Καμία συνάντηση προσχηματικού χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνει και με κανέναν αν πρώτα δεν αποσυρθούν τα δύο νομοσχέδια(ασφαλιστικό, φορολογικό) και καμία συζήτηση αν αυτό δεν γίνει την απόσυρση και από μηδενική βάση.
Όποιος ή όποιοι αποδέχονται τα μέτρα αυτά ή μέρος αυτών ή προτείνουν συζήτηση για ποσοστιαία μεταβολή των συντελεστών ή επιμήκυνση χρόνου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είναι αυτοί που έχουν μπει για να αποδυναμώσουν τον αγώνα βοηθώντας τους κατοχικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους να υλοποιήσουν τα ξενόφερτα σχέδια για να καταστρέψουν τον πρωτογενή τομέα ώστε να γίνουμε ουσιαστικά αποικία χρέους.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτικά της κόπωσης και της τριβής. Εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε αυτόν τον ρυθμό.
Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση κλιμάκωση με μόνιμο κλείσιμο όλων των δρόμων και ταυτόχρονα με εμβολισμό του συστήματος με μόνιμη κατάληψη όλων των οικονομικών κέντρων της χώρας ( τραπεζών, ΔΟΥ).
Το σύστημα δεν μπορεί αν αντέξει και θα καταρρεύσει άμεσα. Μαζί με αυτό θα καταρρεύσουν και όλες αυτές οι πολιτικές γιατί θα πέσουν όλες οι μάσκες.
Αυτός ο αγώνας μόνο νικητές μπορεί να μας φέρει στα σπίτια μας.
Έχουμε ηθική, πολιτική, κοινωνική, μα πάνω απ’ όλα ιστορική υποχρέωση να νικήσουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ιστορία θα μας καταδικάσει σαν ανάξιους και μαζί με την ιστορία θα μας καταδικάσουν και τα παιδιά μας. Εμείς οι παρακάτω σύλλογοι προσυπογράφουμε αυτήν την ανακοίνωση όχι μόνον σαν μια κοινή άποψη αλλά και σαν υπεύθυνη παρέμβαση.
ΑΜΕΣΗ ΡΗΞΗ. ΤΩΡΑ.

Οι αλιευτικοί σύλλογοι:
Αλιευτικός σύλλογος Τροιζηνιας Μεθανων   
Αγροτικός αλιευτικός Σύλλογος Κέρκυρας και Διαπόντιων νήσων
Σωματείο Αλιέων δήμου Αίγινας
Σύλλογος δήμου Νέας Προποντίδας
Αλιευτικός Σύλλογος Ζακύνθου
Αλιευτικός Σύλλογος Κεφαλονιάς
Σύλλογος Αλιέων Θεσπρωτίας
Σύλλογος Αλιέων Πρέβεζας
Αλιευτικός Συνδικαλιστικός Σύλλογος Αλιέων Βάρκιζας
Αλιευτικός Σύλλογος Περάματος
Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη
Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ερέτριας
Αλιευτικός Σύλλογος Διρφύων Μεσσαπίων
Αγροτικός Σύλλογος παράκτιας αλιείας Χαλκίδας
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων δήμου Κύμης Αλιβερίου
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δωρίδας
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Κουφονησίων
Αλιευτικός Σύλλογος Ζέας
Αλιευτικός Σύλλογος Αιγιάλειας
Αλιευτικός Σύλλογος Αμφιλοχίας
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Τυμπακίου
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Χερσονήσου
Αλιευτικός Σύλλογος Λευκάδας
Αλιευτικός Σύλλογος Λήμνου
Αλιευτικός Σύλλογος Παξών
Αλιευτικός Σύλλογος Βόνιτσας
Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων Καβάλας
Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων δήμου Παγγαίου
Σύλλογος Αλιέων Δήμου Θάσου
Σύλλογος παράκτιων Αλιέων δήμου Κεραμωτής
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Πάτρας
Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών
Σωματείο Αλιέων Άγιος Νικόλαος Σάμου
Αλιευτικός Σύλλογος Ικαρίας

*έπεται και η σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων συλλόγων κατόπιν των συνελεύσεων τους που διεξάγονται αυτές τις μέρες.




Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Προτάσεις και Θέσεις της ΠΑΝΕΠΕΣ



Μεσολόγγι 14/02/16
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΑΝΕΠΕΣ, συμμετέχοντας στον αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, που η κατοχική κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή, καταθέτει στην Πανελλήνια  Συντονιστική Επιτροπή γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην οποία συμμετέχει, προτάσεις σχετικά με την αλιεία και θέσεις σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων.
1.       Καμία συνάντηση δεν πρέπει να γίνει και με κανέναν εφόσον δεν προηγηθεί η ανάκληση των σχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
2.       Για το φορολογικό:
o   Το αφορολόγητο στις 12.000€  με προσαύξηση κατά 1.500€ για κάθε παιδί.
o   Φορολόγηση με 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς και 10% για τους κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα, που δεν έχουν άλλους πόρους.
o   Η φορολόγηση στα σκάφη της παράκτιας αλιείας που είναι συμπλοιοκτησία να είναι 13% και 10% για τους κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα αλιείς.
o   Καμία προκαταβολή φόρου
o   Να παραμείνει η απαλλαγή του ΦΠΑ, transit, καυσίμου κλπ.
3.       Για το ασφαλιστικό:
o   Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού οργανισμού
o   Δημιουργία ταμείου προνοιακής ασφάλισης ώστε να απελευθερωθεί ο ΟΓΑ από τον οικονομικό στραγγαλισμό
o   Διατήρηση των ασφαλιστικών κατηγοριών ως έχουν
o   Εφαρμογή του εργόσημου και στους αλιεργάτες και εξίσωσή τους όσον αφορά στην απασχόληση τους σε συναφή εργασία με τους αγρεργατες
                                                                                                                                                                                        
Άμεση κατάργηση του Ν. 3874/10 και θέσπιση νέου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά κριτήρια επαγγελματικότητας για το κατά κύριο αλλά και το κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα το οποίο αφορά αλιείς που δεν έχουν άλλους πόρους.


 
4.       Κόστος παραγωγής
o   Άμεση τροποποίηση του νόμου Αλογοσκούφη και Κοντού, που εξαιρεί τους ψαράδες από τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προέρχονται από τα καιρικά φαινόμενα, τα κητοειδή και τα θηλαστικά.
o   Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις λαικές αγορές με βάση την οποία απαγορεύεται το πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο ώστε να μπορούν οι ψαράδες να διαθέτουν προϊόντα τους.

Στη σημερινή συγκυρία, με στόχο το ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και τις πολιτικές από τις οποίες εκπορεύονται τέτοια μέτρα , θεωρούμε ότι:
Η προώθηση, σήμερα που το αγροτικό κίνημα κορυφώνεται και συναντιέται με άλλες κοινωνικές ομάδες, στενών συντεχνιακών αιτημάτων περισσότερο δημιουργεί πρόβλημα παρά προσφέρει .
Ο λόγος είναι ότι θα λειτουργήσουν τα αιτήματα αυτά ως ‘‘αμορτισέρ’’ για την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών δίνοντας κάποια επιμέρους και περνώντας ουσιαστικά τα μέτρα με ελάχιστες αλλαγές καταστρέφοντας όμως την παραγωγή και κατ’ επέκταση τη χώρα.
Στις θέσεις μας και στον αγώνα μας δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις.
Καμία υποχώρηση από την αρχική μας θέση.
Συνάδελφοι πρέπει να κλιμακώσουμε τώρα με άμεσο και μόνιμο αποκλεισμό όλων των τραπεζών και Δ.Ο.Υ της χώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μπλόκα.
Με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό, οικονομικό και κομματικό σύστημα που είναι στην υπηρεσία του διεθνούς χρηματιστικού συστήματος θα καταρρεύσει και μαζί με αυτό θα καταρρεύσει και η πολιτική της αποικιοποίησης της χώρας, της φτωχοποίησης του λαού και της καταστροφής του αγροτικού τομέα.
Κάθε άλλη σκέψη πέρα από την αρχική μας θέση σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του αγώνα και την προδοσία των προσδοκιών όσων μας εμπιστεύτηκαν.
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.