Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ελευθέρων και Παράκτιων Αλιέων Δήμου Μεσολογγίου - Αιτωλικού και Οινιαδών



Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Σαρωνικό με το σκάφος "ΑΓ.ΖΩΝΗ" και την καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής από τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου μας βάζει μπροστά μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι σε όλες εκείνες τις βραδυφλεγής βόμβες που σωρευτικά η μια πίσω από την άλλη θα καταστρέψουν τις θάλασσες και θα κάνουν τη ζωή μας ανυπόφορη.
Οι συνάδελφοι ψαράδες του Αργοσαρωνικού από αυτό το εγκληματικό γεγονός έχουν χάσει πλέον το εργασιακό τους δικαίωμα στην περιοχή καθώς επίσης και το δικαίωμα στη ζωή, στην οικογένεια όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 22,23, & 25 του Συντάγματος, από οπού μάλιστα προκύπτει ότι η πολιτεία σαν ανθρώπινα δικαιώματα τα προστατεύει.
Ο καταλογισμός ευθυνών μέσα από τη δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει. Όμως το ψωμί των παιδιών των ψαράδων του Αργοσαρωνικού και το δικαίωμα της εργασίας τους δεν θα μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική βούληση που να τα διασφαλίζει.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πολιτεία δεν θα σταθεί για άλλη μια φορά εν μέσω του προβλήματος σε κραυγαλέες εκφράσεις τύπου "θα δοθούν αποζημιώσεις" κλπ, αλλά θα προχωρήσει σε ουσιαστική λήψη μέτρων στήριξης των ψαράδων, των οικογενειών τους αλλά και των ενεργειών που απαιτούνται να γίνουν για την αποκατάσταση των περιοχών.
Το ΥΠΑΑ&Τ να ενεργοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και να διασφαλίσει Πόρους για αναγκαστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων λόγω του γεγονότος στους ψαράδες μέχρι πλήρους αποκατάστασης της περιοχής.
Επίσης η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών να ενεργοποιήσουν όλο το μηχανισμό που διαθέτουν προκειμένω να διαπιστώσουνε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, να βγάλουν σχετικές οδηγίες και να ενημερώσουν πολιτεία και εμπλεκόμενους στη διαδικασία για το  πότε επιστημονικά προσεγγίζουν το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης της περιοχής.
Οι συνάδελφοι ψαράδες της πληγείσας περιοχής να γνωρίζουν ότι είμαστε στο πλευρό τους όχι ως απλοί θεατές αλλά ως ενεργοί συμπαραστάτες σε ότι χρειαστεί.
Επίσης να γνωρίζουν ότι αν δεν μπορέσουν οι διοικήσεις να δώσουν λύση, η λύση αυτή μπορεί να επιβληθεί με τη δυναμική όλων των ψαράδων που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!